Mam pyszny sposób na podudzia indycze. Polewam je prostą marynatą i wstawiam do piekarnika
Mięso indycze to jedno z najzdrowszych, choć wciąż mało popularnych mięs. Jeśli już, to sięgamy po pierś indyczą, która trzeba przyznać, jest trochę kapryśna. Łatwo można bowiem zamienić ją w suchy i twardy kawałek mięsa. O wiele łatwiej przyrządza się indycze podudzia. To zasługa samego rodzaju mięsa, ale dużo dobrego jest też w stanie wnieść marynata.
Dlaczego mięso indycze jest zdrowe?
Mięso indycze cenione jest nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim na wartość odżywczą. Po pierwsze dostarcza niedużo tłuszczu, więc jest niskokaloryczne. Przy okazji tłuszcz ten w mniejszym stopniu składa się z tłuszczów nasyconych, niż czerwone mięso, więc nie podnosi zbytnio poziomu cholesterolu we krwi. Przy tym dostarcza nam dużo pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, a także żelaza, cynku, magnezu i fosforu. Mięso to jest lekkostrawne, więc nasz organizm nie ma problemu z jego trawieniem.
Jak przygotować smaczne podudzia indycze?
Podudzia indycze to tak naprawdę indycze pałki. Są o wiele większe, niż te z kurczaka, ale również są bardzo smaczne. Mięso to zawiera więcej tłuszczu, niż pierś indycza, co sprawia, że w czasie pieczenia nie wysycha tak łatwo. Smaku możemy mu też dodać stosowną marynatą. Ja robię ją z dwóch gotowych sosów i kilku prostych dodatków.
Przepis: Pieczone podudzia indycze
Podudzia indycze pieczone w prostej, aromatycznej marynacie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 2 podudzia indycze
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- 2 łyżki ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPodudzia oczyść, opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotuj marynatę. Polej nią podudzia, całość przemieszaj, by porcje mięsa dokładnie pokryły się marynatą. Wstaw je na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Pieczenie mięsaMięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Umieść w naczyniu do pieczenia razem z całą marynatą. Przykryj pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej. Piecz 60-70 minut w 180 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia usuń pokrywę lub folię, by mięso ładnie się zrumieniło.
Z czym podać pieczone podudzia indycze?
Pieczone podudzia indycze można podać z różnymi dodatkami. Dobrze będą do nich pasować gotowane czy pieczone ziemniaki, a także frytki. Bardzo zdrowym rozwiązaniem będzie zaserwowanie ich z ugotowaną kaszą jęczmienną czy gryczaną. Zaś najłatwiej strawną wersją będą pieczone, indycze pałki podane z ugotowanym na sypko ryżem. Do potrawy warto podać zredukowany sos spod pieczeni, a także surówkę, np. z marchewki, kapusty pekińskiej.